Monday 20 October 2014

Розова чанта за розово настроение



Tази чанта ще получим накрая, а ето и материалите и стъпките за нейното ушиване: 

Необходими материали:


- парче кожа за основата на чантата
- лентичка от кожа за висулка/пулер на ципа
- малко парче кожа за покриване долния край на ципа
- вата за подплатяване на кожата
- ватиран хастар
- цип
- (лента от кожа за дръжка на чантата - нещо, от което се отказах в последствие)
 Размерите на отделните платове зависят от големината на готовата чанта. За моята (27см х 19см) 40см кожа бяха напълно достатъчни. Ватата, която използвах за подплатяване, е с размерите на основата на чантата. Може и да не се слага, стига кожата да е достатъчно твърда, такава, каквато моята не беше. Ватираният хастар е с 1 см по-малък на ширина от основата на чантата и приблизително с 5см от дължината. Тези 5см варират в зависимост от това, колко ватирана ще е чантата - при липса на вата ще са по-малко, при наличие на по-дебела вата биха могли и да са повече.
Стъпки за изработване:



1.Зашиване на ватата към кожата.


2.Прикачване на ципа.
Единият край на ципа е обточен предварително с лента от кожа, за да има по-добър вид, тъй като е скъсяван. Добре ще се получи ако се обточи и другият край, нещо, за което се сетих доста по-късно. :-)


3.Така изглежда чантата след прикачването на ципа.


4.Прехлупване на плата+фиксиране в страничния шев: За да се получи покрит цип платът трябва да се застъпи по показания начин и да се фиксира с шев.


5.Първоначалната ми идея беше в готов вид чантата да изглежда така, без шев над ципа, но тъй като се получаваше едно неприятно отваряне, се стигна до следващата стъпка:


6.Изминаване на шев в горната част на ципа - най-трудоемката част поради факта, че моята чанта е доста малка и трудно се набутваше под крачето на шевната машина. При по-големи размери на чантата би ставало по-лесно.
След тази стъпка забравих да снимам и директно уших цялата чанта. Ето защо следващите снимки са със странен (не)кожен плат, както и цип - използвах модели-дубльори за фотосесията. :D


7.След изминаване страничния шев на чантата следва прикачване на хастара при ципа по показания начин. Прикачването е възможно до около 1см от страничния шев, тъй като в тази част ципът е фиксиран към кожата и шевът не може да се измине до край. Получава се ето това:


8.Началото и краят на шева от прикачването на хастара - на 1см от страничния шев на чантата.


9.След като хастарът е прикачен в двата края на ципа, се изминава страничния шев, с който той се затваря (шевът минава там, където е карфицата - на около 1см от страничния шев на чантата). При единия страничен шев на хастара се оставя незашит участък, през който чантата се обръща на лице, след това отворът се зашива. Нещо, което аз винаги забравям и се налага да поря част от шева. :-)


10.Така изглежда чантата отвътре, след като е изминат страничният шев на хастара.


11.Ушиване и прикачване на висулката за ципа.

Успешно майсторене! :-)

No comments:

Post a Comment